Вероятно много от Вас вече са правили някога, някъде лазерна епилация с различна ефективност. Или път никога не сте се подлагали на подобна процедура, но сте чували за нея и се питате дали си заслужава.

Лазерната епилация е дълготраен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване по тялото чрез иновативна технология. Тя представлява унищожаване на космения фоликул с помощта на лазерена светлина, която се трансформира в топилна и убива луковицата на косъма. След като фоликула (луковицата на косъма) бъде премахнат там не пониква нов косъм.

Но…

При лазерната епилация се унищожават само косми, които се намират в анагенна фаза на растеж, а именно такива, които растат активно и все още не са се отделили от луковицата си. Това е така, защото косъмът изпълнява функцията на проводник на топлината до фоликула и е абсолютно необходим за ефективността на процедурата. По едно и също време и в зависимост от зоната, която се третира, само около 25% от космите се намират във фаза на активен растеж. Останалите косми са във фазана на опадане или са „заспали“ (не растат). Затова са необходими няколко на брой сесии с лазер, за да бъдат унищожени по-голяма част от космите в третираната зона, но не всички. Обикновено са необходими от 6 до 10 процедури, но има случаи, при които трябват повече от 10 процедури. Човешкият организъм е индивидуален и поради тази причина не може да се даде точен отговор колко процедури ще са достатъчни за пълното епилиране на дадената зона.

Ефектът от процедурата определено е дълготраен, тоест трае месеци, дори години. Но не е вечен. Вечна лазерна епилация все още не е измислена. Разбира се, дълготрайността е индивидуална и зависи от няколко фактора:

  • Възрастта (при хора над 40-годишна възраст ефектът е много по-дълготраен, отколкото при по-млади)
  • Хормоналния баланс в организма. При хора с хормонални проблеми е трудно да се предскаже трайността на ефекта.
  • Стриктното посещаване на процедурите, според графика, препоръчан от Вашия терапевт. Много е важно да се спазва точно предписания от терапевта график на посещения за лазерна епилация. Целта е да се хванат най-много косми в активна фаза на растеж. Анагеннта фаза на растеж на космите на краката трае между 60 и 90 дни. На лицето – горна устна, брадичка, бакенбарди – 30-40 дни, а на подмишниците, ръцете и интимната област – 45-60 дни.
  • Грижата за кожа преди процедурата. Не трябва да епилирате зоната с домашен епилатор или кола маска 2-4 седмици преди лазерна епилация. Много е важно косъмчетата да не бъдат откъсвани от луковицата. Както споменахме по-горе, те са проводник на топлината и са изключително важни за крайния резултат от процедурата. Космите трябва да бъдат обръснати гладко непосредствено преди епилация.
  • Дълбочината на разположение а космения фоликул в кожата. Има хора, чийто космени фоликули са разположени по-дълбоко в кожата и при тях е по-трудно да бъда унищожени. Обикновени им трябва повече сесии.
  • Вида на косъм и цвета на кожата. Понякога много тънките и светли косъмчета не могат да бъдат отстранени напълно. Бели и червени косми не не се повлияват от лазерна епилация.
  • Лазера, с който се прави процедурата. Необходим е мощен и прецизен лазер. Опитът на терапевта също не е за подценяване. Той трябва да е добре обучен да работи с лазера и да познава всичките му възможности. Ние работим с висок клас лазер за епилация – Elysion Pro, доказал своята висока ефективност.

За да сте напълно сигурни колко точно процедури лазерна епилация ще са Ви необходим, консултирайте се с нашите специалисти. Ние ще направим тест за анагенната фаза на растеж на Вашите косъмчета и ще Ви назначим индивидуална програма.