Лазерната епилация е процедура за отстраняване на нежеланото окосмяване по лицето и тялото чрез лазерен импулс, който унищожава луковицата на косъма без да наранява околната тъкан. Лазерната епилация е доказан с годините медицински метод за премахване на окосмяването без да вреди. Въпреки това и днес съществуват митове и легенди за опасността от лазерната епилация. Ето трите най-често срещани мита за лазерната епилация, които ние ще развенчаем.

Мит 1: Може да предизвика рак на кожата

Невярно! Лазерната епилация се предлага в световен мащаб като метод за отстраняване на нежелано окосмяване повече от 20 години и досега няма известен случай на рак на кожата, вследствие на третиране с лазер за епилация. Лазерната енергия, като цяло, се ползва в медицината от около 50 години и се е доказала като абсолютно безвредна. Всъщност енергията на лазера представлява нейониираща електомагнитна радиация. Но не се плашете от думата „радиация“, защото в този случай тя не означава опастност. Радио вълните, микровълните, инфрачервените лампи, както и лазерите за епилация използват нейонизираща електромагнитна радиация. Енергията не е достатъчна, за да причини увреждане на ДНК, свързано с развитието на рак, както UV лъчите от слънцето, например, които са йонизиращо електромагнитно излъчване.

Мит 2: Вреди на яйчниците при жените

Това е абсолютно невъзможно! Импулсът е толкова малък, че най-дълбокото мястото, на което може да проникне, е около 7 мм до 1 см в косъма. Той дори не може да достигне до луковицата на косъма. Затова технологията е измислена така, че светлината да се трансформира в топлина и всъщност тя достига и унищожава луковицата на косъма. Невъзможно е импулсът да достигне, който и да било вътрешен орган.

Мит 3: Може да попречи на забременяване

Няма доказателства в световен мащаб, които да сочат, че лазерната епилация може да причини пряко или косвено безплодие, поради особеностите на технологията. Тъй като импулсът е изключително малък, той по никакъв начин не може да засегне яйчниците, матката или който и да било друг вътрешен орган.